// The Diary
Homepage Me Tutorials Affiliates

Tuan Tanah


Ameerah Tasleem binti Ahmad Rahimi
19 years old
Dream to be young always >.<
Be nice and don't mess up with me
Wanna be a responsible daughter and zaujah :)


Salam Perkenalan


Press once only
Exchange links are accepted :)
Do leave your link
No anons
Ads are prohibited
No harsh words


Credits

Template & Skin by : Husnaa
Credit also to : Wani | WHI | C4U | Una | Iqa | Lyene | Tieqa

Them

Butir Kata Mutiara SMKA(P)
Thursday, 14 February 2013 | 23:57


alhamdulillah ameerah still boleh bernafas dalam bumi Allah ni. dan ameerah rasa bertuah sebab ameerah masa diberi peluang utk menjejakkan kaki di bumi beriklim dini yang cantik ni. what is dini? dini tu membawa maksud agamaku. so, tajuk hari ni ialah sekolah di mana ameerah bersekolah. Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (P) Kangar. dan memang la perlu ada ciri-ciri macam tu kt sekolah ameerah. tapi sekolah ameerah ada satu kelebihan. kelebihan sebab semuanya perempuan (except cikgu laki and staff). bagi ameerah tu satu kelebihan. sebab secara tak langsung duduk kt sekolah tu boleh elak dari zina hati atau zina mata. dan yang paling penting, ameerah pun boleh elakkan diri daripada fitnah. ya, mana-mana perempuan tu  fitnah dunia :')

so, kenapa ameerah suka sangat sekolah ni? bukannya sekolah asrama penuh pun. bukannya kisas pun nak megah sangat. bukan sekolah femes pun. okey, bila orang tanya dekat ameerah macam ni jawapannya hanya satu. "Ilmu tu perlu seimbang dunia dan akhirat. Biar dipandang apa pun. Saya di sekolah tu yakin saya akan dapat ilmu utk dunia dan akhirat". memang kebanyakan orang tak akan jawab macam tu. for sure malu nak cakap yang sekolah tu tak femes kan? huhu. yang menentukan tu cuma Allah. tak mustahil 1 hari nanti, sekolah agama yg kt ceruk perlis tu akan jadi sekolah nombor 1 kt malaysia. kun faya kun right? :)

about sekolah ni, memang facilities tak seberapa. padang pun takdak. sebab kawasan sekolah tu pun diwakaf. elektrik tu usah dikata. memang biasa study dalam panas. tapi tak apa lah, tak sampai mati pun duduk sekolah tu. huhu. selain tu, pengisian kerohanian kt sekolah tu pun memang sangat perfect. setiap hari ada bacaan al-quran pukul 7.30-7.40. hari isnin, waktu perhimpunan akan ada tazkirah dulu baru ucapan atau perasmian atau penyampaian hadiah apa-apa. hari jumaat pagi, bacaan yasin dgn solat sunat dhuha & hajat. pukul 12.20 ada badar. badar ni apa? kalau sekolah agama, memang kebanyakannya akan ada badar. badar ni ialah badan dakwah dan rohani. kiranya perjumpaan yang membincang tentang agama. bagi ameerah, perjumpaan badar ni sesuatu yang ameerah selalu tunggu setiap minggu semenjak form 1. time badar, akan ada naqibah dari kalangan form 4-6 yang akan memimpin badar. tapi dalam kelas masing-masing. means 1 kelas dua orang naqibah. bagi ameerah, badar ni seronok sebab boleh kongsi pendapat tentang agama dan khusus utk agama sahaja. lagipun islam tu luas kan? :)

tahun ni ameerah dah jadi salah sorang naqibah. akan memimpin adik-adik yang akan pmr tahun ni. awal-awal tu ameerah rasa berat sikit tanggungjawab tu. tapi insya-Allah ameerah akan tunjuk contoh yang baik. lagipun bukan senang nak jadi naqibah. itu saja utk minggu ni. huhu. kesuntukan masa utk update banyak-banyak. assalamualaikum ^^
|